viernes, 25 de enero de 2013

Cultius tradicionals de l'Horta de Lleida (1): el Bròquil Llucat

El bròquil llucat s'ha cultivat a Lleida  des de sempre, tot i que darrerament el cultiven pocs agricultors. Aquest bròquil, en comptes de ser d'una sola pinya al mig de la planta, en fa diverses de petites. Conservar-lo és conservar la identitat del territori, del seu paisatge i de les seves persones.


Quina diferència hi ha en què siguin o no siguin originàries de Lleida? (Àngela)


No se'ns trencaran? (Mounir)


El bròquil llucat se sembra a principi d'agost, es trasplanta entre setembre i octubre i es cull entre els mesos de gener i maig. Si es vol guardar la llavor, s'ha de deixar florir i collir pels vols de Sant Joan.

A la cuina, es trien les "pinyetes" que, amb les fulles properes més tendres, caracteritzen aquest plat. Un cop triades, es renten i es bullen lleugerament. Saltat amb una mica de  cansalada, és un plat senzill, però delicat i exquisit.

El bròquil llucat que hem plantat ha estat sembrat per la família Valls (Hortivalls), amb la llavor que guarden any rere any als seus horts de la partida de Serrallonga. Aquests bròquils són producte del Projecte  de conservació dels cultius tradicionals de Lleida que duu a a terme l'ETSEA i la Paeria, i ens els han facilitat, igual que el curs de formació, l'Agenda 21 Escolar de Lleida.







No hay comentarios:

Publicar un comentario